Cariës bij kinderen

Bij Tandenfeest begrijpen we dat cariës in het gebit van kinderen zorgen kan geven aan ouders.

Als ouder wilt u natuurlijk het beste voor uw kind en daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende manieren om gaatjes bij kinderen te behandelen. Bij onze praktijk bieden we twee hoofdmethoden aan: de traditionele behandeling en de minimaal invasieve behandeling.

Bij de traditionele behandeling wordt het aangetaste deel van de tand verwijderd en wordt er een vulling geplaatst.

Bij de minimaal invasieve behandeling wordt het aangetaste deel van de tand behouden en wordt het gaatje behandeld met behulp van speciale technieken en materialen.

Een voorbeeld van zo’n techniek is het aanbrengen van een sealant. Daarnaast kan het toedienen van fluoride bijdragen aan het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van gaatjes.

Een andere minimaal invasieve behandeling die wordt gebruikt bij kinderen is non-restauratieve caviteitsbehandeling (NRCT=niet-restauratieve cariës therapie), waarbij de gaatjes niet worden gevuld. In plaats daarvan ligt de focus op instructie en motivatie om ouders/ verzorgers te helpen de tanden van hun kinderen schoon te maken en te voorkomen dat gaatjes groter en dieper worden.

Voorbeelden van technieken die gebruikt worden bij NRCT zijn:

  • Wanneer een gaatje lastig te bereiken is met een tandenborstel, kunnen wij ervoor kiezen om het gaatje iets bij te slijpen zodat het makkelijker schoon te maken is.
  • Een andere optie die soms wordt gebruikt in de behandeling van cariës van melktanden is zilver-diamine-fluoride(ZDF) . Dit is een vloeistof die op het tandoppervlak wordt aangebracht om de groei van bacteriën te stoppen en de tanden te versterken. ZDF is effectief bij het voorkomen van verdere cariës, maar heeft als nadeel dat het de tanden zwart kan kleuren.

We zullen de (niet gevuld) gaatjes nog steeds moeten blijven controleren en vervolgafspraken moeten maken, omdat ondanks inspanningen gaatjes niet altijd gestopt kunnen worden, en mogelijk een andere vorm van behandeling nodig is.
NRCT is een veilige en pijnloze behandeling en kan zeer nuttig zijn bij de behandeling van zeer jonge kinderen en kinderen die niet meewerken.

Maak vandaag nog een afspraak om te bespreken welke behandeling het beste is voor uw kind.

Neem gerust contact met ons op.

Contact >