Angst voor de tandarts

Veel patiënten stappen met angst en beven de wachtkamer van de tandarts binnen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is angst voor pijn. Helaas roept de tandarts bij veel mensen een beeld op van pijn. Angst kan ook ontstaan door nare ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Er bestaan nogal wat verschillende tandartsangsten. De ene persoon reageert bang op de boor terwijl anderen juist wit wegtrekken bij het zien van een injectienaald. Waar de angst ook vandaan komt, het is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Bij sommigen gaat het zover dat zij jarenlang niet bij de tandarts komen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het gebit.

Angst voor de tandarts is niet nodig

Angst voor de tandarts is een probleem. Wij bieden daarvoor oplossingen. Onze tandartsen stellen u gerust, vertellen u exact wat ze doen, werken vlot, laten u niet onnodig wachten en voeren niet meer behandelingen uit dan nodig. Bent u angstig, schroom niet en geef het aan bij de receptie of tandarts zelf.

Lachgas

Het is een behandelmethode die met name geschikt is voor kinderen.

Een mengsel van zuurstof en lachgas via een neusmasker wordt door de patiënt ingeademd. Het inademen van zo’n mengsel van zuurstof en lachgas heeft een geruststellende en kalmerende werking. Het is een veilig hulpmiddel, waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft.

Manier van werken:

De behandeling begint met het passen van het neusmasker waarmee het lachgas en de zuurstof worden toegediend. De tandheelkundige behandeling verloopt verder op de normale wijze, dit betekent dat de plaatselijke verdoving ook gewoon nodig blijft, alleen u vindt het allemaal minder erg en minder vervelend, u kunt zich beter ontspannen. Na afloop van de behandeling wordt de lachgas afgesloten met inademen van zuivere zuurstof.

Belangrijk:

  • Voor vrouwen die zwanger zijn, wordt geadviseerd om lachgas tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap (net als in feite het gebruikt van medicijnen en bijvoorbeeld alcohol en sigaretten) niet te gebruiken. Er wordt dan geadviseerd dat iemand anders met het kind meegaat.
  • Het gebruik van lachgas is een onderdeel van angstreductie traject. Het doel is om de behandeling met lachgas af te bouwen en zonder lachgas tandheelkundige behandelingen uit te voeren.